Nejzdravější ovoce: Proč citron porazil jablko, pomeranč i mrkev

Nejzdravější ovoce? Není to jablko ani banán – ale kyselý citrus, který vás překvapí

Pamatujete si babskou radu: „Jedno jablko denně a lékař je zbytečný“? Vědci z William Paterson University přišli s novými poznatky – a výsledky vás možná překvapí. Nejzdravější ovoce podle vědeckých kritérií není jablko, ale citron.
Čerstvé citrony, plátky a sklenice se šťávou – nejzdravější ovoce bohaté na vitamín C a antioxidanty.

Co ukázala studie?

Výzkumníci analyzovali 41 druhů ovoce a zeleniny na základě obsahu vitamínů, vlákniny a živin. Nejlépe dopadly zelené druhy jako špenát nebo růžičková kapusta. Až na 28. místě se konečně objevilo ovoce – citron. Právě ten si vysloužil označení nejzdravější ovoce.

Proč je citron tak výjimečný?

Citron obsahuje vysoké množství vitamínu C, flavonoidů a antioxidantů. Jeho kyselost podporuje imunitu a detoxikaci. „Citron není nepříjemný, je to spojencem vašeho zdraví,“ říkají vědci. Doporučují přidávat citronovou šťávu do vody, čaje, salátů i hlavních jídel.

Jablko? Pořád zdravé, ale ne top

Jablka jsou stále výborným zdrojem vlákniny a vitamínů, ale ve srovnání s citronem, dýní či mrkví ztrácí. Výzkumníci dodávají: „Nepodceňujte jablka – stále mají své místo. Jen citron zatím vede.“

Tipy pro každodenní použití citronu:

CA Magnolia