Zdravý sýr s nízkým obsahem soli: Vědci odhalili nejlepší volbu pro vaše srdce i tlak

Zdravý sýr s nízkým obsahem soli není utopie, ale realita. Moderní výroba nabízí řadu sýrů, které chutnají skvěle, a zároveň šetří srdce, cévy i ledviny.

Přebytek sodíku zvyšuje riziko vysokého tlaku, zadržování vody v těle a otoků. Právě proto je dobré vědět, které druhy sýra jsou pro zdraví tou nejlepší volbou.

Zdravý sýr s nízkým obsahem soli: Vědci odhalili nejlepší volbu pro vaše srdce i tlak

1. Kozí sýr: zdravý sýr s nízkým obsahem soli a minimem laktózy

Kozí sýr je ideální nejen pro gurmány, ale i pro lidi s intolerancí laktózy. Obsahuje jen asi 100–130 mg sodíku na porci, má lehce nakyslou chuť a přirozený obsah vápníku. Skvěle chutná s hruškou a medem, v salátech s rukolou nebo na bezlepkových chlebech. Rozpuštěný s tymiánem tvoří vynikající omáčku k těstovinám.

2. Čerstvá mozzarella: zdravý sýr s nízkým obsahem soli přímo z Itálie

Pravá mozzarella v nálevu není stejná jako strouhaný sýr ze supermarketu. Obsahuje pouhých 40 mg sodíku na porci a má jemnou, krémovou strukturu. Hodí se do caprese s rajčaty a bazalkou, do lasagně nebo salátů s avokádem. Konzumujte ji čerstvou, protože rychle ztrácí chuť.

3. Brie z Wisconsinu: zdravý sýr s nízkým obsahem soli a plnou chutí

Tento sýr z USA se lisuje pomocí hliněných cihel, což vytváří typickou strukturu. Chuťově připomíná cheddar, ale má pouze 160 mg sodíku na porci. Ideální na tavení: do burgerů, fondue či zapékaných pokrmů. Ráno ho vyzkoušejte v omeletě.

4. Krémový sýr: zdravý sýr s nízkým obsahem soli i na sladko

Obsahuje asi 53 mg sodíku na porci a skvěle se hodí na chleba s lososem, zapečené žampiony nebo jako základ omáček. Pozor na kalorie: kombinujte ho se zeleninou nebo celozrnným pečivem.

5. Ementál: zdravý sýr s nízkým obsahem soli a výraznou chutí

Známý svou typickou strukturou s dírami, které vznikají při zrání. Obsahuje asi 60 mg sodíku a má příjemnou ořechovou chuť. Hodí se do sendvičů, fondue nebo k vínu a ořechům.


I když mají tyto zdravé sýry nízký obsah soli, je důležité je zařazovat do jídelníčku s mírou. Lidé s onemocněním ledvin nebo srdce by se měli o jejich konzumaci poradit se svým lékařem.

CA Magnolia